Békülékeny hangulatot szült Európa határain a brexit: a török elnök és Vlagyimir Putyin múlt heti telefonbeszélgetésükben kifejezték szándékukat a török-orosz viszony megújítására. Törökország Egyiptommal és Izraellel is békülne.

A Kreml szintén megerősítette, hogy Törökország és Oroszország le akarja zárni a két ország között hét hónapja tartó „válságfejezetet”. Recep Tayyip Erdogan török elnök az orosz elnökhöz intézett üzenetében bocsánatot kért az orosz pilóta haláláért, akinek bombázó repülőgépét tavaly novemberben lőtte le a török légierő a szíriai határnál. Az incidens komoly feszültséget okozott Törökország és Oroszország viszonyában.

A két elnök arról is megegyezett, hogy továbbra is kapcsolatban maradnak, kilátásba helyezték a személyes találkozót is. Később a török elnökhöz közeli források jelentették, hogy várhatóan a szeptemberben esedékes G20-csúcstalálkozó apropóján kerít sort Erdogan és Putyin a kétoldalú találkozóra Kínában.

Putyin azt mondta, felkéri kormányát, hogy újra vegyék fel a kétoldalú kereskedelmet Törökországgal. Ígéretet tett a török idegenforgalmi szektor elleni szankciók feloldására is. Mint ismeretes, az orosz turisták az egyik legtöbb vendéget adó csoportot jelentették Törökországban. Az orosz vadászgép lelövését követően Oroszország leállította repülőjáratait, így az orosz látogatók száma Törökországban gyakorlatilag nullára csökkent. A török idegenforgalmi tárca jelentése szerint számuk az előző évhez képest májusban 91,8 százalékkal esett vissza.

A Kreml tájékoztatása szerint az orosz elnök a beszélgetés során sajnálatát fejezte ki az isztambuli Atatürk repülőtéren történt 41 halálos áldozatot követelő merénylet miatt.

Törökország ugyanekkor Izraellel is békülékeny hangott ütött meg. Feridun Sinirlioglu török külügyi államtitkár Ankarában, Dore Gold, az izraeli külügyminisztérium főigazgatója pedig Tel-Avivban aláírta a két ország kapcsolatainak rendezéséről szóló megállapodást.

A két ország viszonya azután romlott meg, hogy 2010 májusában az Avi Marmara nevű török hajó megpróbált segélyeket eljuttatni a Gázai övezetbe. A flottillát az izraeli haditengerészet erőszakkal feltartóztatta. Az akcióban tíz, a palesztinokat támogató aktivista életét vesztette és huszonnyolcan megsebesültek. Egy évvel később ismét hajóraj indult Gáza felé, de az izraeli hadsereg ennek kikötését is megakadályozta. Mivel Jeruzsálem nem kért bocsánatot, és nem fizetett kártérítést a megölt utasok hozzátartozóinak és a sebesülteknek, 2011-ben Ankarából kiutasították Izrael nagykövetét.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nem most kért hivatalosan bocsánatot a hat évvel ezelőtti incidens miatt, és már korábban felajánlotta, hogy 20 millió dollár kártérítést fizet az áldozatok hozzátartozóinak. Binali Yildirim török miniszterelnök múlt heti televíziós interjújában egyébként azt jelezte, hogy Ankara kész rendezni viszonyát Egyiptommal is.

Szerző: Sarnyai Tibor

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/07/10099973_58f93edc443fc5195d2d7cd6f45c1853_wm-1024x683.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/07/10099973_58f93edc443fc5195d2d7cd6f45c1853_wm-150x150.jpgNews CityNagyvilágG20-csúcstalálkozó,Netanjahu,orosz törötk konfliktus,Oroszország,Putyin,török idegenforgalom,Törökország,YildirimBékülékeny hangulatot szült Európa határain a brexit: a török elnök és Vlagyimir Putyin múlt heti telefonbeszélgetésükben kifejezték szándékukat a török-orosz viszony megújítására. Törökország Egyiptommal és Izraellel is békülne. A Kreml szintén megerősítette, hogy Törökország és Oroszország le akarja zárni a két ország között hét hónapja tartó „válságfejezetet”. Recep Tayyip Erdogan...