Akár népszerűek is lehetnének a munkaadók körében a kedvezőbben adózó bér melletti juttatások. Egyelőre azonban kevés piaci cég él ezzel a lehetőséggel.

Ma közel 1,5 millió munkavállaló részesül cafeteriában – többségük a közszférában dolgozik. Ezzel együtt a cafeteria szektor a hazai GDP 1,5%-ának megfelelő pénzt mozgat meg évente. Az Országgyűlés június elején elfogadta a 2017-re vonatkozó cafeteria szabályokat. A legnagyobb újdonság, hogy immár akár készpénzben is adható cafeteria a munkavállalóknak. A változásokat vélhetően az Európai Unió bíróságának döntése is befolyásolta. Mint ismeretes, az Erzsébet utalványok kapcsán a bíróság megállapította, hogy a magyar cafeteriaszabályok hátrányosan kezelték más tagállamok cégeit. Az EU azt kifogásolta, hogy 2010 előtt külföldi cégeknek is voltak Magyarországon beváltható utalványai, de a kormány ezeket az utalványokat törvényileg ellehetlenítette.

Jövőre valószínűleg nem lesznek vonzóak azok a juttatások, melyek idén még 34,51 százalékkal adóztak, de jövőre már 49,98 százalék közterhet kell fizetni utánuk. Ilyen például a már említett Erzsébet utalvány, a helyi bérlet, az iskolakezdési támogatás, a munkahelyi étkeztetés vagy a nyugdíjpénztári, egészségpénztári befizetések. Szerencsétlen döntésnek tűnik, hogy 2017-től már csak a magasabb (49,98%) adóteher mellett nyújthatóak az öngondoskodást segítő munkáltatói befizetések. A kedvezmények nélkül valószínűleg még kevesebben tudnak nyugodtan gondolni a jövőjükre.

Maradnak azért adómentes juttatások is, sőt ezek köre bővül 2017-ben. A kulturális belépő, a sportrendezvény belépő, a lakáshitel támogatás, a bölcsődei ellátás segítése kis módosítással 2017-ben is tovább használhatók lesznek. Tehát lehetséges belépőt vásárolni dolgozóinknak a Szigetre.

Emellett bekerül az adómentes juttatások közé a mobilitási célú lakhatási támogatás, a különböző egészségügyi szolgáltatások és az óvodai ellátás térítése. A közigazgatási határon kívülről munkába érkező munkatársak számára fizethető 9 Ft/km kötségtérítés adómentes értéke 15 Ft/km értékre növekszik.

A béren kívüli juttatások kedvezményes köre továbbra is 34,51%-kal adózik. Marad kedvezményes a Széchenyi Pihenő Kártya az ismert alszámlákkal és keretekkel. Újdonság, hogy évi 100 ezer forint értékig készpénz kifizetése is lehetséges lenne ugyanilyen közterhekkel. A kedvező adózású cafeteria elemekből évente a versenyszférában 450.000 forint, a közszférában 200.000 forint lenne adható.

A szakember elsősorban azt javasolja a munkaadóknak, hogy a jövő évi cafeteria tervezése előtt tegyék fel magunknak az alapkérdést: „Mi a célja annak, hogy ilyen juttatásokat adok?”. Ha az, hogy minél kevesebb pénzből minél több értéket adjon a dolgozóknak, akkor az adókulcsok és a gyors felhasználhatóság döntenek. Ha viszont valami más is számít, akkor már nem biztos, hogy a legkevesebbet adózó elem a legjobb megoldás.

Szerző: Sarnyai Tibor

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/07/cafeteria_fotolia.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/07/cafeteria_fotolia-150x150.jpgNews CityBelföldadómentes juttatások,béren kívüli juttatások,cafeteria,cafeteria 2017,Erzsébet utalván,Széchenyi Pihenő KártyaAkár népszerűek is lehetnének a munkaadók körében a kedvezőbben adózó bér melletti juttatások. Egyelőre azonban kevés piaci cég él ezzel a lehetőséggel. Ma közel 1,5 millió munkavállaló részesül cafeteriában – többségük a közszférában dolgozik. Ezzel együtt a cafeteria szektor a hazai GDP 1,5%-ának megfelelő pénzt mozgat meg évente. Az Országgyűlés...