Miközben egyre inkább előtérbe kerül a tudatos életmód, mindenki csak a feldolgozatlan, organikus élelmiszerekről beszél. A táplálkozás másik, fontos részét képező folyadékokról, mint pl. a víz, és annak egészséges, természetes formájáról már jóval kevesebbet tudunk. Vajon a víz fogyasztásakor és vásárlásakor is olyan tudatosok vagyunk, mint az ételek esetében?

Legtöbben azt gondolják, hogy a palackozott vizek mind a természetből, közvetlen úton nyert természetes ásványvizek. Tiszták, egészségesek és az anyaföld által megszűrt mélységből törnek elő, olyan helyekről melyeket ember nem érintett, és semmi féle mesterséges beavatkozáson nem estek át. Mielőtt ebben a hitben élnénk le életünket, tegyük TISZTÁBA a fogyasztásra alkalmas vizek fajtáinak fogalmát!

Természetes ásványvíz: olyan természetes élelmiszer, mely semmiféle idegen, hozzáadott anyagot nem tartalmaz, azaz eredendően tiszta, mert védett vízadó rétegből származik, tehát kezeletlen, emberi beavatkozástól mentes. Összetevői csak szigorúan meghatározott mennyiségben – határértékeken belül – fordulhatnak elő, ezért nem káros az egészség számára, így korlátlan mennyiségben fogyasztható. Magas ásványi anyag és nyomelem-tartalmának köszönhetően az egészségre kedvező hatású. Palackozásánál szigorú mikrobiológiai előírásoknak kell megfelelni. A szén-dioxidon kívül idegen anyag nem adható hozzá. Összetétele ismert és állandó, melyet hivatalos eljárás keretében jóváhagytatni, elismertetni kötelező.

Gyógyvíz: A legmagasabb ásványi anyaggal rendelkező fogyasztásra alkalmas, gyógyhatással rendelkező víz és nem élelmiszer, ezért csak orvosi utasításnak megfelelő mennyiségben fogyasztható.

víz sorozat 2/2Forrásvíz: a természetes ásványvízzel azonos tisztaságú, természetes élelmiszer. Ásványi anyag tartalma valamelyest alacsonyabb a természetes ásványvíznél. Palackozásánál ugyanazoknak a szigorú követelményeknek kell megfelelni, mint a természetes ásványvizek esetében és összetételének szintén ki kell elégíteni az ivóvízre vonatkozó szabályokat. A forrásvíznél fontos, hogy az eredet helyén kell palackozni és maximum csak olyan eljárásokkal kezelhető, mint amivel a természetes ásványvizet is kezelik. Összetételének nem kell állandó legyen és nem kell hivatalosan elismertetni.

Ásványi anyaggal dúsított ivóvíz – azaz mesterséges ásványvíz, ami olyan ivóvíz, amelynek ásványianyag-tartalmát mesterséges módon állították elő. Dúsításnál kizárólag jogszabályban tételesen felsorolt anyagok és eljárások használhatók, melynek maximális oldottanyag-tartalma nem haladhatja meg a 2500 mg/l -t.

Ivóvíz: összetétele nem közismert illetve változó. Függ attól a víztől –pl. folyóparti vagy fúr kutak -, amelyből az adott ivóvizet mesterségesen előállítják. A kutakból nyert vizet fizikai, kémiai és biológiai tisztítással teszik ihatóvá. Az eljárás legfontosabb szempontja, hogy az ivóvíz megfeleljen a vonatkozó rendelet előírásainak. A kritériumok elsősorban az egészség és a környezet biztonságát szolgálják.

Tisztított víz: valamilyen tisztítási eljárás eredményeként lesz az, ezért a tisztított víz kezelt élelmiszer, amely a természetes ásványvízhez hasonlóan nem tartalmaz káros anyagokat és kórokozókat. A tisztított vízben – a tisztítási eljárástól függően – azonban csökken a víz hasznos összetevőinek mértéke.

Ha nem csak az fontos számunkra, amit megeszünk, hanem az is amit megiszunk, akkor jobb sűrábben pillantani a címkére. Nem mindegy, hogy olcsó semmi ivóvizet vagy drágább minőségű természetes ásványvizet cipelünk haza ballonszámra.

Szerző: phm

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/06/481704019-1024x768.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/06/481704019-150x150.jpgNews CityEgészségásványi anyagok,ivóvíz,természetes ásványvíz,tisztított víz,tudatos életmódMiközben egyre inkább előtérbe kerül a tudatos életmód, mindenki csak a feldolgozatlan, organikus élelmiszerekről beszél. A táplálkozás másik, fontos részét képező folyadékokról, mint pl. a víz, és annak egészséges, természetes formájáról már jóval kevesebbet tudunk. Vajon a víz fogyasztásakor és vásárlásakor is olyan tudatosok vagyunk, mint az ételek esetében?...