Egyre többet hallani az okos városokról, bár egyelőre nincs pontos definíció vagy leírás, hogy mitől lesz okos, de főleg magától működő egy település. Ennek ellenére folyamatosan jelennek meg a témában az új ötletek és fejlesztések.

Az okos város koncepciója azt jelenti, hogy szakemberek segítségével a várost energiahatékonnyá, környezetbaráttá és fizikailag biztonságossá tegyék. Egy olyan rendszert kell elképzelni, amely a folyamatosan begyűjtött adatok alapján automatikusan kezeli és irányítja a városi szolgáltatásokat, a közlekedést és az élet egyéb területeit. Amiket pedig nem tud magától megoldani, abban inkább segítséget és információt nyújt a lakóknak. Ez a gyakorlatban internetre kapcsolódó szenzorokat és eszközöket jelent, amelyek humán beavatkozás nélkül is ellátnak bizonyos emberi feladatokat.

Ma már több gép rendelkezik mobilos internetelőfizetéssel, mint amennyi ember: SIM-kártya van a parkolóórákban, a villanyórában, de néhány városban már a parkolóhelyek szenzoraiban is. Az adattermeléshez persze a gép-gép kommunikáción kívül nagyban hozzájárulnak az emberek is: az IBM felmérése szerint a mobilosok 91 százaléka tartja legfeljebb karnyújtásnyi távolságra magától telefonját a hét minden napján. Ez a hatalmas adathalmaz a vállalkozások profitnövelése mellett a városi élet felhasználói élményének növelésére is használható.

smart city 1Képzeljünk el egy olyan várost, amelynek minden főbb útját szenzorok hálózzák be, amelyek folyamatosan figyelik a forgalom sűrűségét, a baleseti gócpontokat, az esetleges vészhelyzeteket, és az így kapott adatokat feldolgozva önműködően irányítják a város jelzőlámpáit. Emberi érzékekkel és ésszel nem lehetne egy ekkora, összefüggő rendszert átlátni, egy komplex informatikai rendszer azonban valóban hatékonnyá teheti a máskülönben dugókkal tarkított forgalom kezelését. Hasonlóan megoldható egy arcfelismerő rendszerekkel, biztonsági funkciókkal ellátott térfigyelő kamera hálózat, amely bármilyen rendkívüli eseményt észlelve azonnal értesítené a megfelelő szerveket, mindenféle várakozás, emberi mulasztás nélkül.

Mindez persze komoly biztonsági kockázatokat is rejthet. Nem bízhatjuk városainkban sem magunkat kizárólag gépekre és mesterséges intelligenciákra. Ha a védelemmel nem foglalkoznak már a fejlesztések legelején, az a városok informatikai rendszerének extrém sebezhetőségéhez vezet. Így akár egyetlen rosszindulatú támadással lehet majd egy teljes települést térdre kényszeríteni. És akkor még nem beszéltünk a szerencsére még fiktív Skynetről, a Terminátor filmek öntudatra ébredő, az emberiséget kipusztítani akaró gépi intelligenciájáról.

Szerző: Sarnyai Tibor

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/06/Unknown-2-1.jpeghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/06/Unknown-2-1-150x150.jpegNews CityÉletmódforgalom sűrűség,információ szolgáltatás,IT biztonság,környezetvédelem,okos város,smart city,Wi-Fi technológiaEgyre többet hallani az okos városokról, bár egyelőre nincs pontos definíció vagy leírás, hogy mitől lesz okos, de főleg magától működő egy település. Ennek ellenére folyamatosan jelennek meg a témában az új ötletek és fejlesztések. Az okos város koncepciója azt jelenti, hogy szakemberek segítségével a várost energiahatékonnyá, környezetbaráttá és fizikailag...