Kezdetben vala Weöres Sándor, a Móra Kiadó, aztán a nihil, majd Harry Potter, végül pedig egy több száz címből álló kavalkád, amelyben szinte képtelenség eligazodni. Sok szülő áll tanácstalanul a könyváruházak előtt: a vonzó és igényes kiadású könyvek közül végül melyiket adja gyereke kezébe? Segítünk választani!

A mai felnőttek talán szerencsésebbek, mert olyan korban éltek, amikor a nemzet legjelentősebb elméi vészelték át gyerekirodalomba menekülve a század hányattatásait. Nekünk Fekete István, Weöres Sándor, Janikovszky Éva, Nemes Nagy Ágnes vagy Csukás István írt könyvet (esetleg még a kedélyesen honosított nevű Verne Gyula). A rendszerváltozás sok más mellett az otthoni olvasás apályát hozta el, ahol botrány lett abból, hogy a miniszterelnök halála elragadta a szórakozásra éhes gyermekektől a Kacsamesék következő epizódját.

gyerekkönyv 1Egy kedves angliai hölgy, J. K. Rowling azonban szívós munkával bebizonyította, hogy nem csak a televízió kötheti le a gyerekek és kiskamaszok figyelmét. A Youtube és Facebook előtti kegyelmi pillanatban előrukkolt Harry Potter történetével, amely számára világsikert, sok száz embernek pedig biztos megélhetést hozott. Az iskolatáskában a matekfüzet mellett obligát kellék lett ismét a könyv.

A könyv az emberi elme meghosszabbítása, utazás és kaland a mindennapokból egy jobb és érdekesebb világba – mondja a szerző és mondja az olvasó. A könyvkiadás egy üzleti tevékenység – állítja a kiadó. Mindkét definíció igaz lehet. Ma már évente több száz cím jelenik meg, legtöbbjük színes, szagos – remek minőségű papíron jönnek színvonalas rajzokkal. Sok kiadó verseng a gyerekek, de még inkább a családok figyelméért.

Hogyan válasszunk könyvet? Ki számít ma sztárnak? És ami talán fontosabb, értéknek? Varró Dani? Lackfi János? Darvasi Laci? Böszörményi Gyula? Kollár Árpi? Mechler Anna? Szigeti Kovács Viktor? Lehet könnyen és jól tájékozódni ebben a bábeli zűrzavarban?

A kiadók vagy a könyvkereskedők honlapját, üzletét felkeresve könnyen elhihetjük, hogy a választás igen egyszerű, vásároljunk egyszerűen csak tőlük. Ha azonban nem elégszünk meg a kézenfekvő válaszokkal, akkor saját ízlésünk és a szülőtársak tapasztalatai mellett hasznos segítség lehet az UNICEF Magyar Bizottság közreműködésével megvalósuló „Szívünk rajta” program. Ők negyedévente szakemberek segítségével kiválasztják azokat az újonnan megjelent könyveket, amelyeket a szülők jó szívvel adhatnak a gyerekek kezébe. Ezt a listát böngészve biztosak lehetünk abban, hogy jó és értékes könyvet választunk a gyereknek, amit majd ő el is fog olvasni.

Szerző: Sarnyai Tibor

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/05/a776da99fabf9598551210bbf9727c27.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/05/a776da99fabf9598551210bbf9727c27-150x150.jpgNews CityKultúragyemekkönyvek,gyerek,külföldi irodalom,magyar irodalom,olvasás,szórakoztató irodalomKezdetben vala Weöres Sándor, a Móra Kiadó, aztán a nihil, majd Harry Potter, végül pedig egy több száz címből álló kavalkád, amelyben szinte képtelenség eligazodni. Sok szülő áll tanácstalanul a könyváruházak előtt: a vonzó és igényes kiadású könyvek közül végül melyiket adja gyereke kezébe? Segítünk választani! A mai felnőttek talán...