Eltűnt a Földközi-tenger fölött az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó járata május 19-én hajnalban. A terrortámadás gyanúját már megerősítette az amerikai és az orosz titkosszolgálat, valamint az egyiptomi és a francia hatóságok is. A támadás annak ellenére történt, hogy a gép tízfős személyzetéből hárman kifejezetten biztonsági feladatokat láttak el a korábbi incidensek miatt.

Az utasszállító május 18-án 23 óra után szállt fel Párizsban, majd a Földközi-tenger felett, helyi idő szerint 2.45-kor, 80 mérföldre, azaz nagyjából 10 percre az egyiptomi légtértől eltűnt a radarról. Az első információk szerint magyar nem ült a gépen. A 66, főként egyiptomi és francia utas között két gyermek és egy csecsemő is utazott.

A gép törmelékeit és az utasok csomagjait megtalálták a vízen 290 km-re a partoktól május 20-án. A helyszínen járőröznek az egyiptomi a fegyveres erők tagjai, a keresésben a görög hatóságok is segítenek. A francia kormány válságtanácskozást tartott, a miniszterelnök szerint „semmilyen elmélet sem kizárható” az eltűnt géppel kapcsolatban. Az egyiptomi miniszterelnök, Sherif Ismail is arról beszélt, túl korai bármit is kizárni, ideértve a terrortámadást is.

Egyptair crash 1

A szakértők a gép szabálytalan fordulatai és jó állapota miatt nem tartják valószínűnek, hogy műszaki hiba miatt zuhant volna le. A gépet tapasztalt pilóták vezették, a másodpilótának 2776 repülési órája volt, míg a pilótának 6275, ebből 2101 alkalommal ugyanilyen Airbus 320-ast vezetett. Ezért a hatóságok és a titkosszolgálatok arra gyanakszanak, hogy terrortámadás történhetett. Ennek azonban ellentmond, hogy egyelőre egyetlen ismert terrorszervezet sem vállalta a merényletet. A repülőgépen egyébként biztonsági emberek is utaztak, mert Egyiptomban az elmúlt időszakban több, repülőgépes incidens történt. Tavaly októberben az Iszlám Állam robbantott fel egy orosz gépet a Sínai-félszigeten, a terrortámadásban 224 ember halt meg. Idén márciusban az egyiptomi Alexandriából Kairóba tartó repülőt térített el egy férfi, mint utóbb kiderült, szerelmi bánata miatt.

Szerző: Sarnyai Tibor

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/05/egyptair-large_transqVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/05/egyptair-large_transqVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8-150x150.jpgNews CityNagyvilágEgyptair,eltűnt utasszállító,Franciaország,repülőgép szerencsétlenség,Sherif IsmailEltűnt a Földközi-tenger fölött az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó járata május 19-én hajnalban. A terrortámadás gyanúját már megerősítette az amerikai és az orosz titkosszolgálat, valamint az egyiptomi és a francia hatóságok is. A támadás annak ellenére történt, hogy a gép tízfős személyzetéből hárman kifejezetten biztonsági feladatokat láttak el a...