Különös dolog az asztrológia. Egyesek szentül hiszik, hogy érdemes csillagjegyeink útmutatásait követni, mások szkeptikusan állnak a témához. Az évezredek alatt felhalmozódott információkra ma már külön iparág épül különböző jósdák, vagy televíziós ezo-műsorok formájában. Egy nagy port kavart 2011-es, Startribune magazinban lehozott cikk alapján, viszont nem is ahhoz a jegyhez tartozunk, amit eddig a magunkénak hittünk.

signos-do-zodiaco-horoscopo-do-dia

Az említett Startribune napilap azt állította, hogy az asztrológusok hibásan számolják a Nap helyzetét, így az elkészített horoszkóp is téves. A Földtengely, a Nap és a Hold forgatónyomatékának hatására mozog, ezt nevezzük precessziónak. A precesszió hatására a tavaszi napéjegyenlőségkor meghatározott tavaszpont is fokozatosan más pozícióba kerül, évente pontosan 50 ívmásodperc különbség fedezhető fel. Magyarra lefordítva, ez röviden azt jelenti, hogy 5000 évvel ezelőtt a tavaszpont a Bika csillagjegyében állt, mára azonban a Halak és a Vízöntő környékén található, tehát minden csillagjegy körülbelül 1 hónappal előrébb van. Hol lehet vajon az igazság?!

Sokszor eszembe jut, vajon mennyiben igazak rám, vagy barátaimra csillagjegyeink jellemzői. Ha találok valami kivetnivalót a rám rótt leírásban, a szakavatottak rögtön rákérdeznek az aszcendensemre, amiről persze fogalmam sincs. Az ilyen fajta szakavatatlanság, nyilván praktikus mentőöv bármilyen asztrológus jövendőmondónak, „ja hát ha ez nem igaz rád, akkor biztos az aszcendensed a domináns”, mondják. Amennyiben így sem stimmel a „diagnózis”, jön a bolygóállás feltérképezése, amiből kiderül, hogy minden, úgynevezett földházra (definíciójaként 10 soros körmondatokat találtam, aki kíváncsi, járjon utána) más hatással bírnak a jelenlevő bolygók, ráadásul az sem mindegy, hogy azok jó, vagy rossz fényszögben kapnak-e el minket. A Mars például az 1. házban, jó fényszögben boldogulást jelent, rossz fényszögben sikertelenséget. Puff neki. Ezen tanoknak a megértése aláírom, nem egyszerű folyamat, és le a kalappal az előtt, aki évek szorgos tanulásával beseggelte ától cettig. Mégis jogos a kétely, hiszen az asztrológia nem tudomány, közvetlen bizonyíték semmilyen állítására nincs.

Persze ha körbenézünk, bőven találunk „ hobbi horoszkóposokat”, akik maximum egy napilap vagy havonta megjelenő magazin hasábjain tájékozódnak mit tartogat számukra a sors a következő időszakban. A „szakma” fogalmaival, és azok jelentéstartalmával azonban nincsenek tisztában. Tegyük fel, hogy 15 ezerért elkészíttetem a saját, személyre szabott horoszkópomat, mintegy útmutatásként a jövőre nézve. A jós elmondja hogy alakul az életem az évek során. Honnan tudja mindezt, miért ilyen biztos benne? Mi újság a karmával, a folyamatos változásokkal, vagy az isteni beavatkozással? Igyekszem kevésbé szkeptikusan és cinikusan hozzáállni a dologhoz, mert legnagyobb meglepetésemre egy jövendőmondó szinte minden velem kapcsolatos infót helyesen visszaadva, a múltamról kezdett egyszer beszélni. A jelen jellemzése is nagyjából stimmelt, de aztán elkezdte sorolni a jövőm eseményeit, és ott már nem tudott  megfogni. A jövő ugyanis kiszámíthatatlan. Sokak szerint egyéni döntések függvénye, mások a sorsban, végzetben, szerencsében hisznek. A jóslásnak azon kívül, hogy a tudatosan élő ember summázza a hallottakat, melyekkel eddig is tisztában volt, nagyjából semmi más értelme nincsen. Ha A úton indulok, ide jutok, ha B-n akkor ide, ha C-n… az meg vagy a pokolba vezető út, vagy lépcső a mennyországba.

Egy szó, mint száz, senkit nem szabad megszólni, vagy kinevetni a hite miatt, gúnyt űzni ezoterikus tanok által vezéreltetett életstílusából. Ha valaki úgy érzi, beválnak a praktikák, beigazolódnak a jóslatok, és ez neki jó, akkor csak tessék! Én például 14-15 éves koromban majd minden Wicca könyvet elolvastam, és azt gondoltam boszorkány vagyok…

 

Szerző: Szalai Johanna

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/05/clock-1096054_960_720.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/05/clock-1096054_960_720-150x150.jpgNews CitySzínesasztrológia,bolygóállás,csillagjegy,ezo,horoszkóp,színesKülönös dolog az asztrológia. Egyesek szentül hiszik, hogy érdemes csillagjegyeink útmutatásait követni, mások szkeptikusan állnak a témához. Az évezredek alatt felhalmozódott információkra ma már külön iparág épül különböző jósdák, vagy televíziós ezo-műsorok formájában. Egy nagy port kavart 2011-es, Startribune magazinban lehozott cikk alapján, viszont nem is ahhoz a jegyhez...